Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksion om øl Bryggerihistorie

Faxe Bryggerierne

Etableret 1901 af Conrad og Nicoline Nielsen som Faxe Dampbryggeri. Conrad Nielsen dør i 1914, Nicoline Nielsen viderefører bryggeriet. På det tidspunkt var det omdøbt til Fakse Bryggeri.

Stavemåde Fakse og Faxe blev brugt i fleng i annoncerne de første år.

Faxe Bryggeri lavede tre slags øl i begyndelsen Hvidtøl nr. 1, 2 og 3. Kun de to første blev flasketappet. Flasketapningen blev indledt i 1920erne.

I 1936 begyndte bryggeriet at bore efter eget drikkevand. I 80 meters dybde blev fundet et gammelt koralrev, hvor vandet var meget rent. Koralrevet gav senere navn til bryggeriets sodavandsserie Koral.

Produktionen af bayersk øl begynder i 1938.

I flere år brugte Faxe et tårn som logo på deres Tower-øl og enkelte andre, blandt andet en Påske Hvidtøl.

Tårnet var Rollo tårnet der blev opført i 1938 på initiativ af J.P. Rasmussen. Ideen til tårnet opstod i 1937. Da havde man fået belæg for, at vikingen Roll, faktisk stammede fra Faxe. Roll endte som storfyrste i Normandiet i 900-tallet.

Tårnet var 25 meter højt og stod på den 76 meter høje Faxe Banke. Der skal have været en formidabel udsigt fra tårnet. Tårnet stod kun i 12 år, det var bygget på lejet kalkgrund – på kanten af Faxe Kalkbrud. Da bruddet endnu en gang skulle udvides, så måtte tårnet opgives. Det skete i maj 1950.

Faxe Bryggeri er i dag en del af Royal Unibrew. Koncernens hovedkontor ligger i Faxe.