Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksion om øl Bryggerihistorie

Carlsberg Bryggerierne

Carlsberg Bryggerierne A/S, København, Grundlagt 1847.

Grundlagt af J.C. Jacobsen. Den unge stræbsomme brygger fra Brolæggerstræde flyttede allerede i 1846 til Valby. På dette tidspunkt begyndte han opførelsen af Carlsberg.

Fra 1870 til 1871 opførte han, i fællesskab med sønnen Carl Jacobsen, et nyt bryggeri som supplement, dette kaldtes Ny Carlsberg og var forpagtet ud til sønnen, men i 1880 fuldendte denne bygningen af sit eget bryggeri, der tog navnet Ny Carlsberg. Bryggeriet fra 1870-71 omtaltes som mellembryggeriet.

Carlsberg indførte anlæg for elektrisk lys i 1882, kun tre år efter Danmarks første anlæg.

Lige fra starten har Carlsbergs ejer haft store fremtidsplaner. I løbet af forholdsvis få år efter starten i 1847, blev Carlsberg landsdækkende. I 1899 kunne man købe Gamle Carlsberg Lager-Øl hos J. Andersens Ølhandel i Aars, Nordjylland. Og i dag er bryggeriet nærmest verdensdækkende. En del af grunden til den store succes skyldes også samarbejdsaftalen med De Forenede Bryggerier (bl.a. Tuborg) i 1903. De indgik en overenskomst, som skulle løbe til år 2000. I 1969 blev Carlsberg dog majoritets aktionær i selskabet, og i 1987 ændrede De Forenede Bryggerier navn til Carlsberg. Fordi det var mere praktisk på eksportmarkederne.

Carlsberg har succes, men ikke alle deres produkter slår igennem. Bryggersvenden levede kun et år. Det samme skete for øllen Carlsberg Dry. På trods af en stor reklame kampagne. Kalorius fik en lidt længere levetid, men også den er blevet taget af markedet.

I udlandet er det ikke altid de samme mærker Carlsberg får succes med, som i Danmark. Special Brew har succes flere steder, og 19 B har slået an i Frankrig og Belgien. I Malaysia sælger Carlsberg en Shandy, en blanding af øl og limonade. Den er populær der. I Danmark forsøgte Tuborg for nogle år siden at sælge shandyen, den blev hurtigt taget af markedet, p.g.a. for ringe salg.