Dansk Samling Faq Bryggerihistorie Øllink

Samling hele verden

Nyheder Mail Forsiden
  Ølsmagning Samler-øl prisliste

Gyldendals Ølguide

Anmeldelse publiceret i Danske Ølsamlere nr. 2, 2003

 

Hvis man savner en kort og præcis vejledning i alle de øl der er tilgængelige på det danske marked, så er ølentusiast Anders Evalds bog "Gyldendals ølguide" det rigtige valg.
Anders Evald har udsendt anden udgave af sin bog, og foruden en opdatering af de omtalte øl, så er bogen udvidet med flere nyttige afsnit, blandt andet forslag til retter med øl.

Gyldendals ølguide er et glimrende opslagsværk, både når det gælder lidt information om den øl man har købt med hjem, eller når man står i butikken og vil vide, om det er en øl der passer til ens temperament.
Men ikke mindst er ølguiden en velbeskrevet og let forståelig gennemgang af de væsentligste emner omkring øl.

Afsnittene "Fra mark til mave" og "Øltyper" giver med få velvalgte ord god indsigt og basisviden om øl.

Hovedindholdet i Gyldendals ølguide er anmeldelserne af ikke mindre end 539 øl. Tallet giver ikke et retvisende billede af, hvor mange forskellige øl der findes i Danmark. Fordi ofte findes den samme øl med forskellige navne. Slår man f.eks. op og finder Svaneøl, så erfarer man, at den er identisk med Refsvindinges A-Z Ale no. 16. Her har Anders Evald, og de hjælpende ganer han har haft, været mere ærlige end forfatterne bag "Bryggeriforeningens Ølguide", som lader læseren tror, at der er forskel på Maribo Påskebryg og Slots Påskebryg.
Den vildfarelse undgår man i Gyldendals Ølguide.
Opdelingen af øl kan altid diskuteres, Anders Evald har valgt at opdele øllene i typer og efter bryggeri. Det kan være praktisk i visse situationer. Men står man med en øl i hånden, så er det som regel lettest at benytte registeret bag i bogen for at finde frem til den, ellers kan det være et vanskeligt job.

Alt i alt er det en anbefalesværdig bog, som både nye og øvede ølentusiaster kan have gavn af.
Gyldendals ølguide koster 169,- kr. hos boghandlerne. Den er på 264 sider og har mange flotte farvefotos.


Torsten Hansen
www.jo-hansen.dk/beer

Artiklerne må kun gengives med tydelige kildeangivelse.