Dansk Samling Faq Bryggerihistorie Øllink

Samling hele verden

Nyheder Mail Forsiden
  Ølsmagning Samler-øl prisliste

Bær porteren ind igen

Publiceret i ØLentusiasteN nr. 18, 2003

I Danmark er der de senere år gjort en stor indsats for at få flere øltyper på hylderne, og de danske bryggerier har også gjort en god indsats. Men midt i glæden ser det ud til, at den danske porter stille og roligt er på vej ud af danskernes bevidsthed.
Lad os stoppe den udvikling og bære porteren frem i lyset igen.

I løbet af de sidste to år er tre portere forsvundet, Wiibroe Porter, Albani Porter og Tuborg Porter (fad).
I skrivende stund kan Danmark kun byde på fem portere på flaske - Limfjordsporter, Royal Stout, Carls Porter, Stout fra Svaneke og Crillo Stout. Sidstnævnte kan forventes at forsvinde, når Carlsberg lancere nye øl i Semper Ardens serien. Det efterlader os med fire valgmuligheder, hvis man leder godt, eller er heldig at bo på Bornholm eller i Thy. For de fleste står valget mellem Carls Porter og Royal Stout.
Jeg er klar over, at Brøckhause og værtshusbryggerierne indimellem byder på portere, men de er ikke faste produkter på markedet.

Går vi længere tilbage, så kunne flere andre bryggerier byde på portere. Vestfyen har haft en porter, Faxe, Ceres og Thor har haft hver sin. Flere andre har også været på det marked.
Bryggerierne vil naturligvis sige, at der har ikke været marked for deres portere, og de har sikkert ret. Det er naturligvis nødvendigt, at forbrugerne køber produkterne for at de kan forblive på markedet.

Porteren er en øltype der stammer fra den gang, hvor man havde tid til at nyde sin øl. Det er ikke en tørstslukker, men en hyggeøl.
I dag er det blevet moderne at hygge sig med øl igen. Det er også blevet populært at drikke mørkere og mørkere øl.
I en tid, hvor vi kæmper for et bredt udvalg er øl, er der grund til at slå et slag for den danske porter.
Alle ølentusiaster - vær med til at bære porteren frem igen.

Torsten Hansen
www.jo-hansen.dk/beer

Artiklerne må kun gengives med tydelige kildeangivelse.