Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksion om øl  

Leksikon om øl

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å

O
Oanpock Øl fra Einbeck blev kaldt Oanpock eller einbock, da det i det 13ende og 14ende århundrede blev eksporteret til hoffet i München. Det er gennem de kaldenavne at navnet bock er opstået.
Odins øl Også kaldet skjaldemjøden. Som Odin ifølge sagnet stjal fra jættemøen Gunlød.
Hvis man drak af skjaldemjøden blev man straks dygtig til at digte, og kunne digte de smukkeste og rosende fortællinger.
Oud Bruin Belgisk brun ale med en syrlig profil.
"O'zapft is!" Oktoberfesten i München i Tyskland begynder hvert år med at et fad øl stikkes an i Schottenhamel-Zelt. Münchens overborgmester skal med så få slag som muligt stikke det første fad an og derefter hæve kruset og udråbe: "O'zapft is!" ”Det er stukket an”. Med 12 salutskud forkyndes det derefter for de andre teltværter, at nu kan udskænkningen begynde.
P
P-dag Fra 1950'erne og frem til 1990'erne blev dagen for påskeøllets frigivelse fejret som P-dag. Efterhånden som påskeøllet har mistet sin status som eftertragtet sæsonøl er J-dagen blevet mere almindelig (dagen hvor juleøllet frigives).
Pasteurisere Opvarmning af øl til 60-79 grader celcius for at stabilisere det mikrobiologisk.

Flash-pasterurisering vil sige at øllet udsættes for høje varmegrader i 15-60 sekunder.

pH-skalaen Lederen af Carlsberg Laboratoriums kemiske afdeling, Professor S.P.L. Sørensen udviklede i 1909 pH skalaen under sin banebrydende forskning i proteiner, aminosyrer og enzymer - grundlaget for nutidens proteinkemi. Grundlæggende betyder det "potentiale af Hydrogen". Skalaen giver en enkel og universel måling af mængden af brint-ioner i en opløsning, der påvirker dens syreindhold, og hvordan den reagerer kemisk.
pH er en forkortelse for potentiel Hydrogen. pH-værdien viser syre i en opløsning. Jo lavere tal desto mere syre. Sørensen brugte en negativ logaritme for brint koncentrationen til at skabe en skala fra 0-14, hvor en pH-værdi på mindre end 7 er en syre, 7 er neutral og højere end 7 er en base. Så vand har en pH på 7, citronsaft 2,4 og blegemiddel 12.5. Øl har en pH et sted i mellem 4.1 og 4,6.
Pilsener

Tysk omskrivning af ordet pilsner. I 1913 vandt Bitburger Brauerei en to år lang retsstrid mod pilsner-bryggerierne om retten til at kalde deres øl "pilsener".

Pilsner

Øltype. Undergæret. Der bruges forholdsvis lys malt og humle.

Historien siger at brygger Jacob Grolle opfandt øltypen i byen Pilzen i Tjekkiet i 1842. Men en ældre dansk tekst nævner ordet pils allerede i 1794 og rejser dermed spørgsmålet, om pils er meget ældre end den tjekkiske pilsner.

Danmarks første pilsner var Grøn Tuborg, der kom i 1880.

Pint

Engelsk mål der svarer til 568,26125 ml. I dag bruges målet stort set kun til at angive mængden af øl eller cider i et glas. Historisk svarer en engelsk pint til 1/8 gallon.

En amerikansk pint svarer til 473,176473 ml.

Plato Grad system. Udtrykker den vægtfylde som vægten af ekstrakt har i en 100 grams opløsning ved 17.5°C.
PUB En forkortelse for Public-House - et sted mennesker kommer, har det rart og klarer problemerne.
Publican

Engelsk udtryk for ejeren af en pub.

Påskebryg Udspringer af det tyske Salvator-bryg, der oprindelig blev brygget af Paulanermunke i 1600-tallet.

Efter sigende var Thor det første danske bryggeri med en Salvatorøl. Carlsbergs Påskebryg kom på markedet i 1905 som fadøl.

Q
R
Radler Pilsner med sodavand. Blev ifølge sagnet opfundet i omegnen af München i 1920-erne til en gruppe tørstige cyklister. Deraf navnet Radler, da en cykel på tysk hedder ein rad.
Reinheitsgebot

En renhedslov, indført i Bayern, Tyskand i 1516.

Reinheitsgebot foreskriver at bryggeren kun må bruge malt, vand og humle til at brygge øl af.

Reinheitsgebot er lov i Tyskland stadig. Det betyder at tyske bryggere ikke må benytte andet end malt, vand, gær og humle. Der må dog gerne sælges øl med andet indhold, hvis det er brygget udenfor Tyskland.

Råfrugt En betegnelse der tidligere blev brugt på danske øletiketter. Råfrugt er en fællesbetegnelse for stivelsesholdige produkter. Det kan være majsstivelse, risstivelse, sukker eller lignende.
S
Saccharomyces Latinsk betegnelse for gær
Saccharomyces carlsbergensis Den rendyrkede gær som Carlsbergs laborant Emil Christian Hansen fremdyrkede og som Carlsberg senere gratis gav til andre bryggere.
Saccharomyces cerevisiae Gær der ofte bruges til overgærede øl (ales).
Scandinavian School of Brewing (SSB)

The Scandinavian School of Brewing (SSB), Den Skandinaviske Bryggerhøjskole blev grundlagt i 1925 af den danske Bryggeriforeningen, og de tilsvarende foreninger i Norge og Sverige. I 1993 kom den finske bryggeriforening ind som medejer.

Skolen er en privat og uafhængig institution. Den ligger nær Carlsbergs bryggeri i København.

Sember Ardens

Valgsprog for Carlsbergs grundlægger I.C.Jacobsen. Latin og betyder Altid Brændende.

I 2000 lavede Carlsberg en serie øl under mærket Semper Ardens. Målet var at lave øl hvor brygmestrene fik lov til at eksperimentere. De første øl blev lavet i 3000 eksemplarer og blev sendt ud til udvalgte restauranter. Der blev lavet fire øl - en hvert kvartal. Året efter kom den første Semper Ardens Abbey Ale ud til almindelige forbrugere. Der kom mange øl i serien, men rationaliseringer betød i 2011, at serien udgik, og de bedst sælgende øl, som for eksempel Abbey Ale, overgik til Jacobsen-serien.

Serien fik en genfødsel i 2103 som billigere øl i Netto.

Si-kar Kar hvor mæsken føres over i efter mæskningen. I si-karret sies mæskens uopløselige dele, skallerne, fra. Resultatet bliver den klare væske som kaldes ølurt.
Skandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening, SBS Dansk forening for mennesker der samler på bryggerisouvenirs, det vil sige alt inden for øl.
Skatteklasse Øl inddeles i skatteklasser. Den beskatning vi kender i dag stammer fra 1891. Inddelingen har gennem årene været forskellig. 15. oktober 1917 blev Skatteklasse II indført. Skatteklasse I blev 1. april 1923 opdelt i klasserne I, A og B. I 1993 forsvandt skatteklasserne I, II, A og B. De blev erstattet af skatteklasserne 1,2,3,4 og 5. Indelingen var basseret på ekstraktindholdet i brygningen. Øl under 11 pct. plato (klasse 1) var undtaget for beskatning. Klasse 2 øl indbrygget på mellem 11 og 14 pct. plato. Klasse 3 - over 14 men under 18. Klasse 4 - over 18 men under 22. Klasse 5 - øl indbrygget på over 22 pct. plato.

Afgiften blev med andre ord beregnet efter hvor stærk øllen var før tilsætningen af gær.

I dag optræder skatteklassebetegnelsen ikke på øletiketten. Det skyldes at skatten nu beregnes ud fra alkoholprocenten.
Ølafgiften blev omlagt med virkning fra den 1. oktober 2004. Selve afgiftsomlægningen tilstræbtes at være provenuneutral. Enkelte øl er dog blevet hhv. dyrere og billigere.

Før oktober 2004 havde den danske ølafgift i mere end 100 år været baseret på såkaldte platograder og var indrettet i 5 skatteklasser. De fleste andre EU-lande bruger fortsat platograder som måleenhed bl.a. Belgien, Tyskland, Holland, Spanien, Grækenland, Italien, Østrig og Portugal.

Spare etiketter

Under Anden Verdenskrig og lidt efter var der stor knaphed på papir. Det betød at bryggerierne et par år måtte forlade de sædvanlige ovale etiketter og helt stryge halsetiketterne. I stedet blev anvendt firkantede spareetiketter. Se eksempel her.

Både Carlsberg og Tuborg annoncerede i november 1946, at halsetiketterne forsvandt på grund af papirmangel. Samtidig bekendtgjorde de, at det også kunne blive nødvendigt at reducere de store etiketters størrelse.

Spiring Anden face af den proces der omdanner korn til malt. Vandmættet korn bringes til spiring. Spirende korn kaldes i brygprocessen også for grønmalt.

Under spiringen nedbryder enzymer stivelsen i kornet til mindre komplekse sukkermolekyler.

SRM Standard Referance Method - et mål for øllets farve eller mørkhed.
Stammwürze

Tysk betegnelse for ølurt. Mængden måles i procent. 16 Procent Stammwürze betyder at i 1.000 gram ølurt indeholdes der 160 gram ekstrakt inden gæringen.

Stenøl Stenøl produceres på Thisted Bryghus ved at placere 800 grader varme sten i urten, hvorved et karamellag dannes omkring disse sten. Efterfølgende er stenene anbragt i forudbestemte lagertanke.
Karamellen frigøres til øllet under den efterfølgende lange, kolde lagring, og giver øllet helt særlige karaktaristika. Overgær og aromahumle fuldender slutteligt de helt specielle aromanuancer.
Stjernen, Bryggeriet Bryggeriet Stjernen blev oprettet i 1902, da fagbevægelsen i første omgang forpagtede Københavns Bryggeriers bygninger og inventar. Få år efter blev bygninger og inventar købt.

Den første øl fra bryggeriet kom på markedet i 1903. Håbet var, at alle arbejdere ville drikke Stjernen øl, men det skete dog ikke så hurtigt. De første år var vanskelige.

I mange år hed bryggeriets pilsner øl - Stjerne Pilsner, senere blev den omdøbt til Star.

Bryggeriet brugte mange penge på reklamer, og mange år efter kendes biografreklamerne med Dirch Passer og Keld Petersen "Jeg vil hellere have en Star".

Bryggeriet lukkede i 1964. Læs mere her.

Stuykman Belgisk redskab der blev brugt til at lave den særlige belgiske hvedeøl. En stuykman er en slags spand med huller i.
Stærkeste øl

Bryggeriet Samuel Adams i USA havde indtil 2009 rekorden når det gælder alkoholindhold i øl. I 2007 bryggede de en øl med 27 % ABV. Øllen kaldes Utopia.

I 2009 lancerede det tyske bryggeri Kleinbrauerei Schorschbräu en eisbock på 30,86 procent. Senere samme år slog skotske Brew Dog den rekord med en Tactical Nuclear Pinguin på 32 procent. Det fik Schorschbräu til lave en øl på 39,44. Den rekord slog Brew Dog i 2010 med Sink the Bismark på 42 procent.

Schorschbräu er nået op på 57 procent, men siden er et andet skostk bryggeri, Brewmeister, gået ind i kampen og har i 2013 brygget Amageddon på 65%.

De meget strærke øl er distillert og kan derfor kun delvis kaldes øl. Brew Dog benytter frysetørring til at distillere deres øl. Tactical Nuclear Pinguin begyndte som en 10 procent imperial stout 18 måneder før lanceringen. Den lagrede først i otte måneder på Isle of Arran whisky fade og siden otte måneder i Islay cask. Den sidste del af processen foregik ved minus 20 grader. I et ishus på en lokal isfabrik blev den lagret 21 dage ved pingvin-temperaturer. I den periode blev der foretaget en frysedestillering, hvor vandet blev sorteret fra som is, og den resterende væske opnåede 32 procent alkohol.

Støbekar Kar der benyttes til støbning af korn.
Støbning Første face af den proces der omdanner korn til malt. Kornet vædes og optager vand. Vandindholdet i kornet stiger til cirka 45 procent, og kornet bliver klar til spiring. Støbning tager typisk to til tre dage.
Sydvestsjælland, Bryggeriet Tidligere navn for Harboe Bryggeri i Skælskør. Navnet blev ændret i 1949 til Harboes Bryggeri.
T
Tempel bygget af flasker

I Thailand findes et tempel for Budda som er bygget af tomme ølflasker. Templet hedder Wat Pa Maha Chedi Kaew og ligger i Si Saket provinsen nordøst for Bangkok.

Templet beboes af munke, og det er bygget af 1,5 mio. tomme flasker. En stor del af flaskerne stammer fra den lokale øl Chang. Foruden vægge og lofter af flasker indeholder templet også dekorationer lavet af kapsler og andre ting fra øl.

Indsamlingen af flasker begyndte i 1984. Siden er der bygget 20 bygninger af disse specielle genbrugsmaterialer, og byggeriet fortsætter efterhånden som der kommer flere flasker.

Trappistøl

Et varemærke. For at måtte kaldes trappistøl, skal øllet være brygget af trappistmunke, inden for murene af et trappistkloster, og hovedparten af overskuddet skal gives til velgørende formål.

Der findes otte (2013)trappistklostre, hvor der brygges øl. Det er Chimay, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Orval, Achel, La Trappe og Stift Engelszell. De seks første ligger i Belgien, et i Holland, og et i Østrig.

TOP I mange år kælenavn for Ceres Pilsner. TOP navnet opstod omkring 1953, oprindelsen til navnet kendes ikke. TOP-navnet blev i 2003 fejret med udgivelsen af Ceres TOP Classic.

I 2002 begyndte Ceres også at benytte TOP navnet til nogle af deres eksportøl til Italien.

Top har tidligere været brugt som fællesbetegnelse for Ceres-øl i Danmark, der har været Guld Top, Lys Top og Lyngtop

Tuborg Navnet Tuborg har tilknytning til Jonas Nielsen Thue, der i 1634 giftede sig med en københavnsk bryggerenke. I 1685 blev han enke men giftede sig med en bryggerdatter. Hans tilknytning til bryggernæringen gjorde ham automatisk til medlem af Københavns Bryggerlaug, og i kraft af dette fik han udlagt en parcel af den Bryggerlauget tilhørende Bryggervang.
Vest for Strandvejen byggede Jonas Thue et hus, der blev kaldt Thuesborg eller Thueborg. Det er det hus, man mener har givet navn til Tuborg. Huset blev i mange år drevet som traktørsted.
Selve det oprindelige Tuborg er dog opført på Gammel Vartovs jorde (nabo til Tuborg Gaard og Lille Tuborg), men området hørte i 1700-tallet til samme ejer.
Tubor'gram Indført i juni 1958. Et Tuborgram var en lille historie der stod på Grøn Tuborgs halsetiketter. Den første tekstforfatter var Claus Toksvig. I visse kredse fik Tuborg øgenavnet Højskolebajer på grund af de små lærerige historier på etiketterne.
U
Urban Bryggeriet Bryggeri i Aalborg. Blev stiftet i 1860 af Chr. W. Christensen. Adressen var indtil 1897 "Ved Stranden 11". I 1886 blev det slået sammen med bryggeriet Limfjorden til Aalborg Aktie Bryggerier.

Sammenslutningen indgik i Jyske Bryggerier i 1976. Bryggeriet Urban lukkede i 1986.

Ufilteret Inden øllen kommer på flaske kan brygget filteres, så smådele ikke gør øllen uklar. Den proces vælger mange bryggerie at udgå, fordi de smådele som filteres væk, også er med til at danne smagsbilledet. Det betyder, at der ved filtering også filteres smag væk.
Urt Urten (ølurten) er den væske som er tilbage når masken er sorteret fra. Mængden af ølurt måles i procent plato. 16 Procent plato betyder at i 1.000 gram ølurt indeholdes der 160 gram ekstrakt inden gæringen.

Den klare urt koges med humle.

Urtkedel Beholder hvor urten koges med humle.
Leksikon om øl

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å