Dansk Samling Etiket-forklaring Samlerøl prisliste Øllink

Samling hele verden

Faq Mail Forsiden
Ølsmagning Nyheder Leksikon om øl  

Leksikon om øl

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å

V
Volumenprocent Angiver alkoholindholdet i øl i rumfang. På engelsk forkortes det ABV.

1% vol. alkohol = 1 cl ren alkohol i 100 cl øl.

Volumenprocent (% vol.) x 0,80 = vægtprocent (% mas.)

Vægtprocent Blev tidligere anvendt i Danmark til at angive alkoholprocenten i øl. Nu anvedes en volumenprocent. Vægtprocenten angiver alkoholindholdet i øl i vægt. 1% mas. alkohol = 1 gram ren alkohol i 100 gram øl.

Vægtprocent (% mas.) x 1,25 = volumenprocent 8% vol).

W
Wiibroe Bryggeri Etableret 1840 i Helsingør. Overtaget af Carlsberg i 1964. Nedlagt i 1998. Delvis genopstået som museumsbryggeri i 2006.

Wiibroe blev Kgl. Hofleverandør i 1951.

X
Y
Z
Zymurgy eller zymology Er studiet om gæring, men bruges nu offere mere bredt om brygning og alkohol.

Louis Pasteur siges at være den første zymologist, da han i 1857 forbandt gær med gæringsprocessen. Tyskeren Eduard Buchner fandt senere ud af hvad der rent faktisk sker ved gærs afsondring af enzymer, hvilket han kaldte zymase. Eduard Buchner vandt i øvrigt Nobel Prisen i 1907.

Zythos

Belgisk forening der nogenlunde svarer til Danske Ølentusiaster. Foreningen holder en årlig ølfestival Zythos.be hvor der normalt er omkring 600 forskellige øl til smagning.

Navnet er udledt af det græske navn for gær Zyme.

Zythosphialeepigraphesyllogist En person der samler på øletiketter.
Æ
Ældste bryggeri Verdens ældste stadigt eksisterende bryggeri siges at være tyske Weihenstephan. Det var oprindeligt et benediktinerkloster der i år 1040 fik lov til at brygge øl.
Ø
Øl En gæret drik baseret på korn.
Ølafgift

Pr. 1. oktober 2004 bestemmes ølafgiften af alkoholprocenten.

Pr. 2008 er ølafgiften i Danmark 50,90 kr. pr. liter 100 procent ren alkohol.

Ølkasse - plast

30 styk plastølkassen blev taget i bruge i 1968 på Sydsjælland, i løbet af 1969 blev den bredt ud til resten af Sjælland. I 1970 og 1971 kom resten af Danmark med.

Skillevæggene, der spidser op i krydsene, letter nedsænkningen af flaskerne. Kassens hjørner er specielt udformet for at give kassen stivhed. Bundgitteret er udformet, så væskedråber fortrinsvis samles og drypper ned uden at ramme flaskerne nedenunder.

Tre år tidligere var lignende plastkasser taget i brug til sodavand.

Vægt 2,2 kg. tom. Med 30 tomme flasker 12 kg. Med 30 fulde flasker 22,2 kg. De tilsvarende tal for en 50 styk trækasse er 5,6 kg, 23 kg og 40 kg.

12 styk kassen til almindelige flasker blev indført i 1978, som reaktion på Faxes introduktion af en 12 styk kasse til Faxe Fad flaskerne.

Øltønde Tidligere den almindelige måde at distribuere øllet på. Tønderne har haft forskellig størrelse, men ifølge Tuborg-Posten indeholdt en øltønde i 1870-erne 384 flasker øl af 33 cl, hvilket svarer til 126,72 liter.
Ølurt Mængden måles i procent. 16 Procent betyder at i 1.000 gram ølurt indeholdes der 160 gram ekstrakt inden gæringen.
Ølvalg Carlsberg har afviklet ølvalg i Danmark flere gange. Første gang var 1. marts 1997 i anledning af bryggeriets 150 års fødselsdag, hvor seks kandidater i løbet af 1996 blev præsenteret for befolkningen. Vinderen blev lovet på markedet, det blev Carls Special. Nummer to endte også på markedet Master Brew.

Anden gang bryggeriet afviklede valg var i 2003, hvor fire kandidater var på valg. Den gang vandt Dark, som senere har ændret navn til Carls Dark.

Østjydske Bryggerier En tidligere sammenslutning af Ceres bryggerierne i Århus, Horsens og Vejle.
Å
Aalborg Aktie Bryggerier En sammenslutning af bryggerierne Limfjorden og Urban i Aalborg. Sammenslutningen skete i 2. april 1889. Bryggeriet blev siden mest kendt under Urban navnet.
Årets Etiket

De danske foreninger for personer der samler på bryggerisouvenirs udpeger hvert år Årets Etiket.

Udpegningen skete første gang i 1980, hvor Bryggeriet Carlsminde vandt med deres Jule- og Påskebryg.

SBS (Scandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening) tog initiativ til udpegningen. I dag deltager Danske Ølsamlere, Foreningen Ølsamlerne, Samlerringen Hvidovre, Samlerforeningen Fort og Landsforeningen Skandia i kåringen. Samlergruppen Kronborg har også deltaget indtil foreningen blev nedlagt i 2009.

Se Årets Etiket her.

Årets Ølnyhed

Foreningen Danske Ølentusiaster begyndte i 1999 at udnævne Årets Ølnyhed. Foreningens medlemmer stemmer om, hvilken øl - af alle danske ølnyheder - der fortjener titlen. Afstemningen foregår hvert år i januar og februar måned.

Se Årets Ølnyheder her.

Leksikon om øl

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Æ, Ø, Å